Het oog in de lucht

Hubsan’s andere X4 quadcopters hebben al bewezen heel populair te zijn bij hobbyisten. De eerder uitgebrachte H107C model heeft ook een camera, hoewel het geen live feed uitgeeft. In plaats daarvan moeten gebruikers de opgenomen beelden na de feiten kijken.

Toch, met de FPV kunnen ze zien wat de camera ziet als hij het ziet, via een 4,3-inch LCD kleurenscherm in de besturingseenheid. Dit maakt het mogelijk om te vliegen met een eerste persoons-perspectief (vandaar de FPV – first person view – in zijn naam), hoewel een bredere lens dit aanzienlijk eenvoudiger zou maken. Het is ook mogelijk om te starten en stoppen met opnemen via een enkele knop op de Hubsan X4 FPV controller.

De camera zelf is niets bijzonders, met zijn 0.3-megapixel sensor en 640×480 resolutie. Hoewel het beeld op de monitor weergegeven wordt op 720 x 480, het is nogal bizar opgenomen op een gedrongen 720 x 240. Dit betekent dat als je van plan bent om de opgenomen beelden voor iets te gebruiken, zul je het door een converteerder moeten omzetten van 240 naar 480. Terwijl Hubsan wel links verstrekt naar een paar gratis Windows-gebaseerde converteerders, kon ik geen enkele aspect ratio wijziging freeware dat op mijn Mac zou werken. Uiteindelijk gaf ik op en kocht ik AnyVideo Converter HD voor zes euro, hoewel ik het eigenlijk niet zou moeten doen.

Bovendien, afhankelijk van waar je gaat vliegen, kan de video vrij verstoord worden tegen de tijd dat het het beeldscherm bereikt. Dit zou misschien niet uitmaken als het aan boord van de quadcopter opgenomen werd, maar zo is het niet. In plaats daarvan, het is opgenomen op een Micro SD kaart in de controller, waardoor alle glitches aanwezig zijn in de video op het moment dat het opgenomen is. Dat gezegd hebbende, de meeste gebruikers zullen waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn om de camera te gebruiken gewoon om dat ding te vliegen.

De X4 verkoopt voor ongeveer 200 eur. Is het de moeite waard? Ik zou ja zeggen, op voorwaarde dat:

  • Je niet van plan bent om de video te gebruiken voor iets anders dan FPV vliegen
  • Je rustig aan doet met de accukabel
  • Je niet verwacht om een deskundige piloot meteen te worden
  • Je het niet koopt omdat je denkt dat het gemakkelijker zal zijn om te vliegen dan een van de “grote jongens” (hoewel er weinig aan de hand is als je het neerstort)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *